|
|
|
|
|
Rejsedagbog
Cuba - rundtur på hele øen
Søndag 1.3.2009 - Havana
Så er vi endelig på vej på ferie. Vores søde nabo Henning henter os kl. 4.30 - midt om natten - og kører os til lufthavnen, hvor vi får tjekket ind og kommer rettidigt med første fly mod Paris, hvor vi først ligger an til landing, dernæst gasser piloten vildt op og begynder at stige igen - puha hvad sker der...... efter 5 minutter får vi af vide, at landingen er udskudt, fordi der stod en fly på den landingsbane, vi skulle lande på. Tak for det - men vi fik dog landet perfekt et kvarter senere..........
I Paris har vi 4½ times ventetid før det går videre til Havana. Ventetiden fordriver vi med at læse lidt, studere folk og få lidt frokost, men endelig er det tid og vi boarder en jumbojet sammen med 475 andre passagerer fra hele verden for at tilbringe de næse 10 timer på vej til Havana.
Det er en laaaang flyvetur, film, slumrer, gå lidt rundt i flyet, mad, film, slumre osv. osv., men endelig nærmer vi os Havana - og hvad sker der nu! Tåge og regn! Det har vi da ikke bestilt. Vi ankommer til nok noget den ringeste lufthavn vi nogensinde har mødt. Rundt omkring ligger nogle ødelagte fly, tæt på ligger nogle vildt dårlige boliger - virkelig anderledes end noget vi tidligere har set. Lufthavnen er stor nok, og der er masser af andre fly og vi kommer til gaten.
Ved immigrationsmyndighederne er der atter kø, men det tror pokker når passagerer fra 3 netop ankomne fly, skal sluses igennem sikkerhedskontrol, studeres, vurderes og fotograferes individuelt, men efter 3 kvarter var vi da endelig sluppet igennem en meget varm immigrationshal og kunne begive os ud for at hente vores kufferter og komme ind til vores hotel.
Troede vi da......... efter endnu 1 times ventetid må vi nemlig konstatere, at VORES kufferter ikke dukker op!!!!!! Godt vi har taget lidt skiftetøj med i håndbagagen. Endnu engang hen til en kø og finde en sød cubaner og efter ½ time dukkede den ene af vores kufferter op, men den anden er borte og vi må nøjes med at skrive en skadesrapport. Der står nu en kuffert tilbage i lufthavnen som ligner vores - OG NEJ, DET ER IKKE VORES KUFFERT - så vi må forlade os på, at der måske er en passagerer, som er kommet afsted med en gul kuffert fuld af snorkeludstyr, kaffekande, moskitonet og SKO, i stedet for sit eget lækre sommertøj 😲
Ærgerligt, men ikke noget at gøre ved nu, så vi går ud og finder en kø for at veksle lidt penge. Imens Jette venter i køen går Stig lidt rundt og undersøger om nogle af de mange andre passagerer har vores kuffert, men efter endt veksling må vi konstatere, at den bare er væk.
Ud og finde en taxa og så er det ind til Havana, hvor vi har indkvarteret os på Hotel Saratoga -
www.hotel-saratoga.com
Af en storby og være, så er der bare mørkt. Mørkt og ingen skilte - godt det ikke er os selv som skal køre. Vi har aldrig været i en storby med så lidt lys på en mørk og regnfuld aften. Virkelig underligt.........
Taxachaufføren finder hotellet, hvor der dog er dejlig lys, vi tjekker ind og bliver fulgt op til vores værelse - hvilken glæde. En kæmpe suite på 6 sal med udsigt over en næsten mørklagt Havana - men bare vent til i morgen - stue, soveværelse, mellemgang, toilet og et kæmpebadeværelse med stor brusekabine, badekar og endnu et toilet.😎😎😎 lige noget for Jette.
Boks til penge og boks til at holde cigarerne tilpas fugtige!
Ind med vores ene kuffert og ned i restauranten for at få lidt at spise og et glas vin. Det er nu ved at være 24 timer siden vi stod op, så vi er ved at være lidt matte.
Mens vi sidder og spiser, banker 2 nydelige unge mænd på vinduet, Stig vinker til dem og hvad sker der 2 minutter efter står de inde i vores pæne restaurant, giver pænt hånd og fortæller, at de aldrig har været inde sådan et sted som dette, men at de da meget gerne vil smage vores mad, for sådan noget har de heller aldrig fået🙃
Stig fortæller dem pænt, at det kan han ikke tillade, men at de må spørge personalet, og så lusker de af igen.............
Og det gør vi også - op i en seng og sooove til det bliver morgen.
dvs. 2 timer efter - kl. 8 dansk tid - det er nat og klokken er 2 i Havana, sidder Jette nu og skriver dagbog. Vinden rusker godt i træerne udenfor og søvnen vil ikke indfinde sig, så derfor skrives allerede nu 1. kapitel til en dagbog, som VI BEGGE er meget spændt på hvordan vil ende............
Kan I have en god arbejdslyst hjemme i Danmark.
Mandag d. 2/3 2009 - Havana
Dagen startede tidligt - vi vågnede allerede ved halvsyvtiden og var rimelig friske. Så vi tog et kig ud over Havana i morgenlyset - som var lidt skyet og køligt.
Efter et forfriskende bad og påklædning var vi allerede i restauranten og spiste vores morgenmad ved 8-tiden, så kl. 9.00 drog vi uden mål og med ud for at se på Havana.
På det tidspunkt var der mange cubanere på gaden, men ikke så mange turister. Vi slentrede mod havnen og så på det gamle Havana, der er ved at blive restaureret på flot vis. Byen var så småt ved at vågne - og stille og roligt kom der flere og flere mennesker på gaden og mange gamle biler.
Ved frokosttid skinner solen fra en skyfri himmel og der er dejligt varmt. På alle små restauranter, cafeer o.l. lyder glad cubansk livemusik. Vi har fået vores først Mojito og cubanske øl og har forladt byens pulveriserende liv. I stedet for vil vi begive os på hotellets tagterasse, hvor der er en dejligt restaurant/bar, swimmingpool, solsenge og fitnesscenter.
Her vil tilbringe eftermiddagen på ryggen og nyde solen. Når den går ned, vil der samme sted i aften være levende jazz-musik, som kan nydes til en god middag med udsigt over byens tage og havnen. Den tror jeg vi hopper på 😎 og så må resten af Havana vente på os til i morgen.
Ferien er startet...........men vores kuffert er endnu ikke dukket op 😥
Jette var den eneste modige med en tur i swimmingpoolen! Det var lidt koldt, men ellers OK og bagefter nød vi udsigten over byen og en kop kaffe fra taget på hotellet.
Efter en times tid blev det dog koldt og blæsende, så i stedet blev det hotelværelset, som måtte ligge for plads til en god lang eftermiddagslur for Jette.
Og det var rigtig godt, for velankommen til værelset blev der ringet fra receptionen, vores kuffert var kommet hjem HURRA, nu kan vi få skiftet sko og få en god kop kaffe.....
Og så var det tid til eftermiddagslur! Da klokken var 19 – efter 3 timers lur – mente Stig det var på tide at hun stod op!
Ingen jazz på tagterrassen, som var blevet lukket fordi det blæste for meget, så i stedet gik vi rundt om hotelhjørnet og fandt en lille lokal restaurant og fik vores aftensmad.
Eneste ulempe på Cuba – som vi må erkende at vi nyder i Danmark – er at der IKKE er rygeforbud i offentlige rum. Det betyder også, at der på alle restauranter må ryges – også store cigarer. Det skal vi lige vænne os til.............
Efter – trods rygeriet - at have nydt vores aftensmad, spadserede vi stille og roligt hjemad. Undervejs stødte vi på et par lokale barer med pragtfuld levende musik – dog frekventerede vi i dag dem kun udefra, men vi vender frygtelig tilbage en anden aften.
Tirsdag d. 3/3 2009 - Havana
Vores værelse vender ud til et trafikknudepunkt, så vi bliver helt automatisk vækket meget tidligt! - men så fik vi ordnet billeder og skrevet dagbog.
Og i dag var det rart at kunne få vores vandresandaler på, så vi var klar til dagens 10-kilometer.
Turen gik først gennem Chinatown. Der er i virkeligheden ikke ret mange kineserer i Havana, men enhver storby med respekt for sig selv, har et Chinatown, og altså også Havana. Derfra fortsatte vi vandreturen uden for de normale turistruter. Målet var Vedado og det moderne Havana, men først var vi gennem kvarterer, hvor der umiddelbart ikke var andre turister end os.
Havana har engang været en fantastisk smuk by og sikke en arkitektur.
Tænk sig hvordan byen havde set ud, hvis alt var blevet vedligeholdt! I stedet bliver vi mødt af boliger, der er så dårlige vedligeholdte, at de i vores del af verdenen, ville blive erklæret uegnede til boliger for dyr – og da slet ikke til mennesker. Og hver 3. hus er helt faldet sammen. Alligevel bor her masser af mennesker, der er masser af små virksomheder såsom små mekanikere, madboder, mænd som sidder og reparerer engangslightere. Nogle steder hvor dørene står åbne får vi indsigt i små smalle boligenheder uden andet indhold end det mest nødvendige og absolut ingen luksus.
Vi støder på et lille grøntsagsmarked og køber os et glas Guarapa – sukkerrørsjuice – som smager frisk og meget sødt.
Undervejs taler vi – Stig – med mange Cubanere, som alle vil sælge os cigarer, køre taxi for os eller vise os byen. De er meget søde og meget snakkesalige, og Stig får prøvet sit spanske af.
Turen ender i det der efter sigende skal være det mere mondæne og moderne Havana, med butikker og forretningscenter. Og ja, her er da højhuse og andre flotte palæer. Og boligerne er i bedre stand end det vi lige kom fra, men alligevel præget af manglende vedligeholdelse og fattigdom.
Og forretningscenter – ja, nok stort for Cubanere, men langt fra et forretningscenter for os. Købmanden hjemme i lille klokkerby har flere varer på hylden end disse butikker tilsammen!
På Hotel National som ligger højt placeret lige ud til havet, finder vi en plads i cafeen med en fantastisk udsigt over vandet og Havana. Her sidder vi en times tid, nyder en Mojito og læser lidt om områdets seværdigheder.
Turen tilbage til Havana Vieja foregår via Malecon – kystvejen rundt om Havana. Tænk sig - hvis pengemænd fik fat i de store fantastiske palæer, der ligger her med udsigt lige ud over havet! Hvordan ville denne fantastiske gade så ikke se ud. Fra Malecon fortsætter vi ned af Pradoen, som i Havanas storhedstid var en boulevard á la Champs Elyesses i Paris, men i dag er ligeså dårlig vedligeholdt som den øvrige del.
Vi ender dagens vandretur på vores hotel, hvor det er tid til en kop kaffe og til at nyde dagens sidste solstråler på tagterrassen.
Aftenens vandretur bringer os gennem det gamle Havana, som er i gang med at blive smukt restaureret, og her ser vi hvad det betyder, når der kommer penge til og alle de smukke bygninger bliver restaureret. Vi håber, at hele Havana engang igen med tiden kommer til at blive så smuk igen.
Vi finder den dejlige restaurant Europa, hvor vi får et ”godt” og billigt aftensmåltid akkompagneret af smuk klassisk musik fra klaver og klarinet samt saxofon.
Det cubanske køkken har indtil nu ikke imponeret os – det er ikke den højere gastronomi der præger, men vi bliver dog mætte og priserne er absolut rimelige.
På vejen hjem ser vi endnu et del af denne forunderlige verden – nemlig kø foran en bager, hvor man kan købe én type friskbagt brød. Der er fuld gang i bageriet, hvor der bages store mængder af et og samme type brød, som langes igennem lugen for ca. 4 kroner. Og klokken er altså ca. 23.00!
Onsdag 4/3 2009 - Havana
I dag skal vi først og fremmest nå 3 ting:
1.vi skal veksle penge 2.vores visum skal forlænges ud over 30 dage 3.vi skal tjekke op på aftalen om vores lejede bil
En dagligdags ting i Danmark som at hæve penge i en automat viser endnu engang, at det at være på Cuba, er som at deltage i en 50 år gammel film. Godt nok er der nogle meget få pengeautomater rundt omkring i byen, men dels er der meget lange køer foran dem, dels virker vores kort ikke i automaterne. Vi skal ind i en bank og medbringe vores pas, for at kunne hæve penge.
Heldigvis er der en bank ikke så langt fra hotellet, så dagens første spadseretur går dertil.
Forinden har vi konfereret med congiercen på hotellet om, hvordan vi skal forholde os med hensyn til forlængelse af vores visum. ”no problemos” - siger hun. Det skal hun nok ordne for os, så det er på plads når vi vender tilbage til hotellet i eftermiddag. Dejligt nemt og bekvemt.
Altså – afsted mod banken hvor vi efter forskellige forsøg, får hævet lidt penge. Det viser sig, at der er loft på størrelsen af beløbet vi kan hæve pr. dag, men pyt vi får da hævet kontanter nok til den næste uges tid. Vi bruger ikke ret mange penge om dagen, og vores hoteller de næste 4 dage er betalt hjemmefra, så vi skal blot have til mad og benzin.
Vores energi er ikke så stor i dag, så vi går en tur rundt i det restaurerede kvarter og ende på Plaza de Vieja – en af de smukkeste pladser i Havana – hvor vi sætter os i solen og nyder en kop kaffe, en øl fra eget bryggeri og lidt frokost, for den formidable sum af 80 kr.
Herfra spadserer vi ned igennem det ukendte Havana mod havnen, ser undervejs en skole for boksesport, som Stig mener at kunne genkende fra en tv-udsendelse med Ellen Hilligsøe og Paw Henriksen.
Vi fortsætter og har endnu engang bevæget os ind i områder, hvor vi er de eneste turister. Der er en livlig gadehandel, et stort grønt- og blomstermarked, hvor vi køber en ukendt frugt (viser sig at smage som en mellemting mellem marcipan og avocado), vi kommer forbi centralbanegården, som er en meget smuk bygning og pludselig er vi tilbage ved pladsen foran vores hotel.
I stedet for at gå på hotellet går vi fortsat ad veje vi ikke hidtil har været på og støder ind i en gågade, som tilsyneladende primært har butikker, der handler med lokale pesos – altså ikke turistbutikker. Der er en livlig handel og mange mennesker, men udvalget tiltrækker ikke os og vi tror ikke på, at der i disse butikker bliver solgt mange varer til turister, som kommer fra en helt anden verden med overforbrug og velfærd!
Vi vender benene og snuden mod Hotel Sevilla, hvor vi i morgen skal hente den lejede bil og får tjekket op på at alt er i orden, hvilket det viser sig indtil videre at være.
2 ud af dagens 3 opgaver er således på plads, og vi kan gå tilbage til vores eget hotel efter dagens 3. opgave.
Æv – bæv. Det viser sig, at vores ”søde” concierge ikke kunne hjælpe os. Vi skal selv henvende os på immigrationsmyndighederne, som ligger ½ times kørsel i taxi fra hotellet! Klokken er ved at være 16 – og hun mener da sagtens, at vi nok kan nå det i dag. Til gengæld har hun et show hun gerne vil sælge os til i aften. Hun kan rende os …............
Vi tjekker i vores udmærkede guidebog, og det viser sig, at immigrationsmyndighederne lukker kl. 15.00 – utroligt. Vi kan da ikke være de første som spørger om hjælp til en sådan opgave.
Vores visum gælder i 30 dage og skal forlænges inden da. I morgen forlader vi Havanna, og vi vil gerne have bragt orden på dette inden vi begiver os ud på egen hånd på Cuba.
Stig går på taget og nyder den sidste eftermiddagssol, mens Jette zapper lidt på internettet, mens vi samtidig tænker lidt over tingene.
Tilbage i fællesrum bliver vi hurtigt enige om at vende tilbage til Havana, efter vores 4 dages smuttur til den vestlige del af Cuba. Turen til den østlige del af Cuba fra vest, går under alle omstændigheder via Havana, og bydelen Miramar, hvor immigrationsmyndighederne ligger, har vi ikke set.
Det er her alle ambassader, diplomater og internationale virksomheder holder til, og samtidig er Miramar kendt for nogle fantastisk gode strande, så det er nok et besøg værd i nogle dage, hvor vi samtidig kan få ordnet forlængelsen af vores visum.
På internettet finder vi et godt strandhotel ”Hotel Cubanacan Copacabana”, som Stig ringer til og på sin sædvanlige charmerende blanding af spansk og engelsk (og lidt dansk) får kontaktet og bestilt et værelse for 3 nætter. Så nu ved vi altså hvor vi skal bo frem til den 12. marts (håber vi🤩).
Klokken er efterhånden blevet 20, men ingen af os er særligt sultne, så aftensmaden kommer til at bestå af en kop kaffe, en bolle fra morgenmaden og et par kiks, mens vi zapper lidt på fjernsynet og læser en bog.
I morgen skal vi op og pakke og for første gange bevæge os i bil ud på Cubas berygtede vejnet. Spændende.
Samtidig ved vi, at vi formentlig er uden internet det næste stykke tid, så hvornår vi får uploadet vores dagbog er svært at vide. Men I skal nok få besked når vi er klar igen.
Torsdag 5/3 2009 - Vinalés
Vågnede som sædvanlig tidligt ved trafikstøjen, men i dag gjorde det ikke så meget, da vi skulle op og pakke for at forlade Havana.
Vi spiste en god portion morgenmad da vi jo ikke viste hvad resten af dagen bragte, og sørgede også for at forsyne os med brød til resten af dagen.
Herefter checkede vi ud fra hotellet ved 10-tiden og aftalte at vi kom tilbage efter bagagen ½ times tid senere, når vi havde hentet vores udlejningsvogn på Hotel Sevilla 500 m. oppe ad gaden.
Vi skulle blive meget klogere!
På hotel Sevilla – hvor vi jo i går havde tjekket at vores udlejningsbil var klar – kendte man i udlejningsfirmaet i dag ikke noget til vores aftale. Og Rex Auto som vi havde lejet bil hos havde ikke til huse på Hotel Sevilla, men nede ved havnen et par kilometer derfra. Vi forsøgte at argumentere os fra situationen, men lige lidt hjalp det. Der var ingen bil til os og vi skulle henvende os hos Rex Auto. Altså ud på en mindre spadseretur :-).
Vi hastede derudaf og ænsede ikke Havanas fordums smukhed, men i stedet irriteret over denne form for cubaisme vi nu 2 dage i træk havde været ude for - ”vi er venlige og hjælpsomme, når der er penge i det for mig”.
Langt om længe fandt vi Rex Auto og humøret steg igen. Nu kunne det ikke vare længe før vi var i besiddelse af egen vogn – dejligt.
Vi skulle blive meget klogere!
Inde i et lille glasbur sad en fortravlet mand og ude på pladsen med udlejningsbilerne rendte en lille mekaniker rundt og klargjorde bilerne.
Endelig blev det vores tur og vi afleverede vores lille hvide voucher, som vi havde med hjemmefra. Bilen er lejet og betalt dyrt hjemmefra for 35 dages leje.... Og hvad sker der så?
Manden i buret vil ikke anerkende vores lille hvide voucher – han vil have en blå! og hans kommentar til os var bare ”velkommen til Cuba”.
Sådan en har vi bare ikke og kan ikke give ham. Vi forsøger at forklare ham, at vi kun har fået den hvide med fra Danmark. Han kan også se på sin computer, at vi har lejet og betalt en bil, men han er nødt til at ringe et eller andet sted hen og få godkendt at bilen må udleveres til os uden en blå voucher..
Desværre er der ikke nogen i den anden ende som tager telefonen, og da han endelig får kontakt vil de ringe tilbage om 5 minutter..........
Vi ordner i mellemtiden de kontraktmæssige forhold og må yderligere betale 8.000 kr. for forsikringer etc. - det vil sige at vi nu næste har købt en kvart bil - som de fortsat ikke vil udlevere til os......... Og der er i øvrigt også lige det problem, at vi ikke kan leje en bil i 35 dage, som vi har gjort, men kun i 30 dage. Hvilken vil sige, at vi ved udløbet af de 30 dage, skal genleje bilen for de resterende 5 dage. Hvis vi altså får en bil!
Jette er parat til at bede dem alle rende sig et vist sted og tage direkte i lufthavnen for at vende tilbage til Danmark, men i stedet går Stig igen ind til manden i buret og forklarer ham, at han får yderligere 15 minutter og ellers må de annullere hele vores aftale!
10 minutter efter har vi vores bil! Og kan nu hente vores bagage og forlade Havana 2½ time senere end beregnet.
Herefter går alt godt igen – men sikke en start på en dag.
På vej ud af Havana kører vi til Hotel Copacabana og sikrer os, at der står et værelse klar til os fra den 9. marts. Det ser ud til at være et dejligt hotel og vi aftaler med de søde piger i receptionen, at vi får et værelse med balkon, havudsigt og internetopkobling.
Så er det videre mod Vinales-dalen.
Trafikken bliver mindre og mindre og da vi første er på motorvejen er der næsten ingen biler, men til gengæld cykler, hestevogne, fodgængere og oksekærrer. Alle trafikanter kører i alle mulige retninger, og skifter retning samt krydser motorvejen, når de finder det nødvendigt. Hvorfor er det lige vi er så hysteriske i Danmark, når der er en spøgelsesbilist på motorvejen – her på Cuba er det i hvert fald ikke noget problem.
Ved alle afkørsler og broer står masser af mennesker som tomler eller venter på bussen.
Og apropos bussen – hvorfor skal alle sidde ned i en bus. Her ude på landet på Cuba går man op bag i bussen og stillet sig på ladet af en meget gammel lastbil – der kan stå mange passagerer bag i sådan en bus..............
Efter 3 timers kørsel kommer vi til vores hotel – et fantastisk bedårende og smukt beliggende hotel, hvor vi bliver indlogeret. Alle værelser vender mod dalen og vi har en helt utrolig udsigt ud over dalen og Vinales by. Og er her ingen trafikstøj.
Vi går ned i den lille butik og køber en flaske vin og lidt cola, og bagefter går vi ned og ser på tobaksmarkerne og får en snak med Pedro.
Pedro fortæller os, hvordan han håndplukker tobaksbladene og hænger dem til tørre. Han fortæller også en helt masse andet som vi ikke helt forstår, og til sidst køber vi et par cigarillos friskrullede af ham. Sikken en dejlig oplevelse.
Vi tilbringer et par timer på balkonen med en rom og cola, nyder udsigten og stilheden og ved 19.30 går vi over på hotellet for at spise lidt aftensmad.
Restauranten og maden er et kapitel for sig. En rigtig gammeldags spisesal med højt til loftet, hvor 3 tjenere har rasende travlt med at servicere dagens gæster. Det tager lidt tid at få spisekortet og vinen skal købes i baren inden ved siden af, men alt lykkes og vi får vores 2 retter mad. Igen ikke den store kulinariske oplevelse, men vi bliver mætte og det er det vigtigste.
Vi slutter aftenen nede i baren med et par Mojito og har nu lært, at man på Cuba skal bede om ½ spiritus i sine drinks, for ellers bliver de meget stærke.
Vi falder i søvn til total stilhed og mørke.
Fredag d. 6/3 2009 Vinalés
og til gengaeld vaagner vi ved at - ikke hanen - men hanerne galer. Meget tidligt!
Er I klar over hvor smukt det er at sidde paa balkonen, nyde udsigten over bjergene og se solen staa op i oest, medens hanen galer og der abdolut ingen trafikstoej er.
Vi planlagde dagen og enedes om, at dagen maal var Saint Luis ca. 35 km. oest for vores hotel. Et omraade hvor man efter sigende dyrker planterne tilv erdens bedste cigarer og hvor der er mange tobaksplantager, som er aabne for offentligheden.
Efter en fremragende morgenmad bl.a. bestaaende af frisklavet omelet gjorde vi bilen klar og drog ud paa vejen mod Pinar Del Rio og derefter Saint Luis. Jete bag rattet og Stig der skulle forsoege sig som kortfoerer. Sidstnaevnte er absolut ikke nogen nem opgave paa Cuba, hvor skiltningen er saa godt som et ukendt faenomen, saa meget skal bero paa mavefornemmelser.
Men igen naesten ingen biler paa vejene, saa koerslen gik paa trods af vejenes tilstand nogenlunde godt.
Halvvejs mod Pinar Del Rio traadte der pludselig en ung mand lige ud foran bilen - godt at vi ikke koerte ret staerkt, saa vi fik stoppet i tide. Han plaprede en hel masse af sig paa spansk og vi fik fat i, at han gerne ville koere med til pinar Del Rio, fordi han skulle paa arbejde. Da arbejde jo er en god ting og vi var paa vej til Pinar Del Rio, accepterede vi at tage "Miguel" med os. Alt andet lige saa havde vi jo ogsaa en vejviser.
Undervejs til Pinar Del Rio samtalede vi paa en blanding af spansk, engelsk, tysk og fransk og hoerte lidt om Miguels verden.
Han arbejdede for koopereation som cigarruller og hvis vi havde lyst, kunne vi maaske komme til at se hans plantage og tobaksfabrik til gengaeld for at han koerte med os.
Og vi fik det Pinar del Rio - ogsaa de steder vi nok ikke ville vaere kommet! Byen maa siges at vaere enhver bilists mareridt. Fyldt med smalle ensrettede gader, hvor cykler, knallerter, fodgaengere, hestevogne og enkelte motoriserede koeretoejer bevaeger sig i alle mulige retninger. Maaske er der et system, hvad ved vi!
Miguel ledte os ind til os et eller andet sted, hvor han "kommandere stop here, one minut - speak to chief" og vaek var han. Da der var gaaet 5 minutter mente Jette at vi burde koere igen, men Stigs taalmodighed var som saedvanlig stoerre, og pludselig var Miguel tilbage i bilen og vi kunne fortsaette.
Det viste sig aabenbart at han ikke arbejdede i Pinar Del Rio, hvorfor vi fortsatte ud i det ukendte .........
Miguel viste fortsat vej og pludselig var vi i Saint Luis - omraadet vi om morgenen havde sat os som maal. Derude var det han arbejdede, og saaledes fik vi forenet dagens gode gerning med vores egne oensker.
Omraadet er fyldt med store tobaksplantager og unervejs forklarer Miguel lidt om omraadet og cigarernes fortraeffeligheder.
Hans plantage laa oppe ad vejen til venstre - en lille smal grusvej, hvor vi koerte og koerte, indtil Miguel sagde stop. I vejsiden gik en af hans kollegaer og ham kunne vi lige ssa godt tage med:-). Sikke noget - hvad var det vi havde bevaeget os ud i :-).
Men pludselig var vi fremme ved enden af vejen, og kunne parkere under et skyggefuldt trae.
Miguels ven var bedre engelsktalende og havde i oevrigt nogle gode venner i Herlev og havde en gang haft en dansk kaereste...
Naa, pyt - vi fik en rundvisning paa plantagen og en grundig introduktion til behandlingen og dyrkningen af tobaksplanter.
Man rullede ikek cigarer paa dette sted, det foregik paa fabrikker andetsteds, men indeni "toerrehuset" fik vi vist en lille proeve paa, hvordan det foregaar.
Og saa - selvfoeligelig skulle vi "prakkes" cigarer paa.
Alle cubanere med respekt for sig selv har cigarer til salg. Det havde vores nye venner ogsaa........ Eget noget parlamenteren frem og tilbage gik vi derfra med 10 gode cigarer koebt til favoerpris - MAASKE. Det er s.. nok noget 2. gangs sortering, men vi har stoettet en god sag, og nogle af vore venner hjemme i Danmark bliver maaske glade for at faa en god cigar.
Men hermed var det ikke gjort, for nu mente de ogsaa at en betaling paa 2 CUC for rundvisningen ville vaere paa sin plads. Det havde vi egentlig aftalt at vi ville goere, men nu blev det naermere et pres. Men de fik 10 Cuc, 2 til hver og da de ikke kunne give tilbage fik vi yderliger een cigar.
Miguels ven ville gerne koere med tilbage til hovedvejen, saa vi fulgtes alle tilbage til bilen, hvor Miguel fortaeller at han havde foedselsdag og blev 30 aar - "maatte han faa vores kasket, som han havde set vi havde bilen" - selvfoelgelig maatte han det.
Jette fik vendt bilen og pludselig havde vi ikke een, men 3 passager paa bagsaedet ........Nu ville de alle sammen med tilbage til landevejen fordi det var blevet frokosttid og de skulle op og spise.
Gad vide hvad det her ender med ...... Efter en kort koeretur stopper vi dog ved en stoerre fabrik og det er tid til at tage afsked.
Forinden mener de dog, at Miguel boer have en skilling til rom, da han jo har foedselsdag. Kan I saa komme ud af bilen og det er NU.
Ja, det har vi for vores venlighed. De er soede og rare og vi vil gerne hjalpe, men hjalpsomhed skal der ikke slaas plat paa og ved den sidste tiggen, syntes vi at nu var nok nok.
Vi vendte hjemover mod vores hotel og koerte ad snoerkelde bjergveje med mange smaa landsbyer uden navne - saa hjaelper et detaljeret kort ligesom ingenting. Heldigvis kan Stig lidt spansk, og vi stoppper mange gange for at spoerge om vej.
Og igen er transportformerne utrolige forskellige fra vores verden - det er virkelig som at vaere hensat til det forrige aarhundreder. Her tages ikke en hestedroche for hyggens skyld. Eller hvad med et par braedder trukket i snor efter 2 okser ...... Det er dybt alvorligt og ofte deres eneste form for transport, hvis ikke man vil bruge benene.
Endelig er vil tilbage paa hotellet og de sidste eftermiddagstimer tilbringer vi i solen ved swimmingpoolen.
Da solen er vaek tager vi i stedet balkonen paa vaerelset med et par rom og colaer, foer det bliver spisetid.
Det er meget moerkt ud over dalen, og det taenker vi egentlig ikke over foer Stig skal ind og fylde op i glassene. Der er nemlig ingen lys paa vaerelset heller, og vi kan nu konstatere at hele omraadet og dalen er uden lys. Godt at vi har koebt nogle toerre kiks samt har vin og vand i koeleskabet, for uden stroem er det jo ikke muligt at lave mad.
En underlig oplevelse, men ogsaa lidt hyggeligt.
Lyset kommer dog igen efter en times tid og vi gaar i snackbaren og faar en omelet med en kold oel til aftensmad og saa er det tid til godnat.
I morgen vil vi forholdsvis tidligt af sted til Maria La Gorda. Det er en koeretur paa ca. 170 km., men med Cubas veje kan det godt tage 3-4 timer at naa frem. Gad vide om edt bliver vejr til at bade i?
Lørdag d. 7/3 2009 Maria La Gorda
Saa forlader vi Vinales og koerer til Cubas naesten vestligste punkt Maria La Gorda. Det bliver som forventet en lang koeretur, hvor vi - bortset fra i byerne undervejs - naesten ingen andre trafikanter moeder.
Vejenes beskaffenhed goer, at man max. skal kunne forvente at koere 60 km. i timen, fordi man konstant skal vaere opmaerksom paa store huller i vejbelaegningen, hoeje kanter og i oevrigt ogsaa bloede trafikanter som pludselig kommer ud fra siden, f.eks. moeder vi paa turen bl.a. loesgaaende koer, heste og hunde.
Det lykkedes trods alt at komme frem til Maria La Gorda. hvor vi fik parkeret og afleveret voucheren paa vores forhaandsreservering og betaling for 2 naetter. UPS - ogsaa her ville de have en blaa voucher og ikke vores hvide ...... " and we ar fulled bookket". Det tog dog kun receptionisten 5 minutter, og saa havde vi et vaerelse og kunne blive indkvarteret.
maria La Gorda er bountyland - hvide sandstrande, palmer og turkisblaat vand i mange nuancer, her foregaar absolut ingenting, bortset fra en masse dykkerture. Omraadet er til dykning, snorkling og badning, afslapning og intet andet.
Vi spiste en hurtig frokost, og beslaglagde derefter 2 droemmesenge ved kanten af stranden. Her blev resten af eftermiddagen tilbragt, kun afbrudt af svoemme- og snorkleture i det turkisblaa hav.
Efter et godt bad og en omgang aftersun fik vi en drink i baren, hvorefter aftensmaden blev indtaget under aaben himmel med udsigt over et knaldsort hav.
Søndag d. 8/3 2009 Maria La Gorda
Kvindernes kampdag og dagen hvor Cuba stiller urene 1 time frem pga. sommertid. Vi er altsaa nu 5 timr foran tiden i Danmark - i hvert fald indtil den sidste week-end i marts hvor Danmark gaard over til sommertid.
Vaagner kl. 7 - dvs. kl. 8 - hvorefter det er tid til morgenkaffe og dagbogsskrivning, derefter morgenmad.
resten af dagen er afsat til total afslapning paa 2 droemmesenge, kun afbrudt af noedvendige snorkelture i det 25 g. varme vand, for at koele de endnu varmere kroppe ned. Saa lang oejet raekker er der sand, palmer og klart, klart vand.
utroligt at man kan finde saadant et paradis og faa lov at opleve det for kun 600 kr. pr. dag incl. morgen- og aftensmad. Men saa er prisen selvfoeligelig ogsaa for 2 personer! Villa Maria La Gorda skal nok overleve......
Frokosten indtages i restauranten i skyggen og derefter er det fluks tilbage til solsengen - denne gang traekker vi dog lidt ind i skyggen.
Sidst paa eftermiddagen maa vi overgive os og vende tilbage til vores koelige rum sammen med vores ven "Hubert" - et lille firben som bor oppe under kippen i rummet og kun kommer ned til bordoverfladen naar han tror vi ikke er hjemme.
Vi bader og faar vasket saltet af kroppen, bliver smurt godt ind i aftersun og gaard derefter ud for at se lid mere paa Villa Maria La Gorda.
Hotelomraadet er blevet udbygget i takt med populariteten. Startende med husene nede paa stranden, for derefter at bygge bungalower paa traepaele i skovkanten. Lige nu er man i gang med yderligere at rydde et skovomraade, og vi regner med at der er for at udvide yderligere. Nogle af de penge der kommer fra hoteldriften skal senere anvendes til at forbedre vejen fra La Fe og ud til Maria La Gorda - dette er ogsaa meget tiltraengt.
Efter at have inspiceret de forskellige omraader er det tid til aftenens drink i baren og bagefter ser vi sammen med en masse andre fotograferende gaester den smukkeste solnedgang vi laenge har set.
Aftenen slutter paa terrassen foran restauranten, hvor vi indtager vores buffet og en god flaske vin.
Tilbage ved rummet faar Stig en sludder med naboen / en ung englaender som rejser alene rundt paa Cuba en maaneds tid. Han er et lef offer for Stigs vittigheder, saa Jette lister stille og roligt ind i seng med en god bog, mens de 2 mandfolk faar en snak om alt og intet.
Mandag d. 9/3 2009
Saa er det atter tid at pakke og bevaege sig ud paa cubas faretruende veje.
Vi tjekker ud fra Maira La Gorda ved 9.30 tiden og vender bilen mod Havana. En koeretur paa ca. 330 km. og ikke noget at regne i Danmark. Men SAADAN er det ikke paa Cuba, naar man har sin udlejningsbil kaer og ikke tager risici for en knaekket hjulaksel eller iturevet bundkar.
Altsaa tager vi det stille og roligt de foerste 150 km. op til Pinar del Rio. Vi er kun noedt til at stoppe et par gange og spoerge om vej, men ellers finder vi uden problemer byen, hvor motorvejen starter. Den finder vi til gengaeld ikke i foerste hug, men maa i stedet fortsaette et stykke af hovedvejen inden vi kan svinge af og komme paa motorvejen.
Og igen - motorvej og motorvej - det er 2 forskellige ting. Men vejen er i hvert fald bedre end hovedvejen, og hastigheden kan saettes op til mellem 80 og 100 km. i timen. Dog skal vi fortsat tage os i agt for oksekaerrer, cyklister, krydsende biler, hestevogne og landmaend som er ved at toerre korn i "noedsporet".
Frokosten - bestaaende af boller fra morgenbordet dyppet i hotellets bedste syntetiske marmelade - indtages ved at vi goer holdt i "noedsporet", og der bliver ogsaa tid til at gaa afsides i nogle buske. Nemt for en mand, men for en kvinde!!!! Det viser sig, at det Jette troede var bloede, blide bregner, i stedet er smaa tjoernebuske, av for mine skinneben, men saa skulle I bare se hendes bare r.....
Vi fortsaetter mod Havana og naar endelig frem til vores hotel ved 16-tiden. Altsaa 6 1/2 time efter vi forlod Maria La Gorda og kun afbrudt af en frokostpause paa et kvarters tid - godt koert for en koeretur paa ca. 330 km.
Indkvartering paa Hotel Copacabana gaar forholdsvis nemt, dog viser det sig at vi alligevel ikke kan faa internetopkobling paa vaerelset. Det findes simpelthen ikke, men de har en internetcafe, saa vi maa forsoege om vi kan faa uploadet vores dgbog derfra, saa Danmark kan hoere nyt fra os.
Herefter er det tid til en kold oel og en badetur - tiltraengt efter den lange tur - derefter sover vi en times tid og gaar i gang med at planlaegge vores naeste trip paa Cubaturen, mens vi nyder solnedgangen fra vores balkon med udsigt over havet.
Efter en par drinks og lidt kortkiggeri er vi enedes om, at vi fra Havana vil forsoege at komme videre til Trinidad og indlogere os paa et strandhotel lidt uden for byen. Alternativt vil vi finde logi i Santa Clara.
Aftensmaden indtages paa hotellets italienske restaurant, hvor vi er de eneste gaester. Alle andre spiser tilsyneladende i buffetrestaurnten - synd for dem. Til gengaeld faar vi rigtig gode pizzaer og dejlig betjening til naesten ingen penge. Der er en kok og 2 tjenere til at passe restauranten, som har aabent 24 timer i doegnet. Vi maa naesten haabe, at de ind i mellem har lidt mere at lave for ellers maa det blive nogle lange vagter.
Herefter gaar vi paa internetcafe og maa skuffet konstatere, at vores usb-stik IKKE virker paa deres computere, saa vi kan ikke uploade til vores hjemmeside. I morgen maa vi forsoege at tage vores egen PC'er med til cafeen og se om vi kan koble den til nettet.
Bagefter skal vi finde et hotel i Trinidad fra den 12. marts og frem.
Her maa vi ogsa skuffet konstatere, at vi IKKE kan finde et ledigt hotel i Trinidad, Santa Clara eller omegn foer efter 18. marts - i hvert fald ikke via nettet, selvom vi forsoeger forskellige sites. I morgen maa vi proeve at ringe til et par stykker og se om der er bedre held, og ellers maa vi i gang med at udarbejde plan B, for den videre tur.
Tirsdag d. 10/3 2009
Tidligt op og foerste tanke vi begge har er en plan B.
Vi vil forsoege om vi kan aendre vores reservation i Varadero allerede til den 12. marts i stedet for 2. april og derfra tage videre mod Trinidad, hvor vi kan faa ledige hoteller efter 18. marts.
Derefter gaar vi direkt mod havpoolen. Paa Hotl Copacabana er der 2 swinningpools - 2 med klorvand og 1 med saltvand (en indhegning fra havet). Det sidste er absolut at foretraekke - dels er vandet bedre, der er sjove fisk at se paa og vi er vaek fra den larmende pool-musik. Gad vide om vi er ved at vaere lidt gamle?
Her daser og laeser vi i nogle timer og bader selvfoelgelig ind i mellem.
Efter frokost er det tid til siesta og bagefter koerer vi en tur til Marina Hemmingway. Her hold Ernest Hemmingway i sin tid til i sin lystyacht og paa restaurant Pappas. I dag er omraadet et mere eksklusivt boligomrade og lysthavn of rnogle meget store lystyachter. I marinaen ligger bl.a. een af de stoerste private baade (Azteca hed den) vi begge nogensinde har set. Den er ejet af en mexikansk mangemillionaer og huser en fast nesaetning paa 11 mand.
Vi talte ogsaa med en canadier, som havde taget turen alene i sin baad. Kun ham og autopiloten - det synes vi er godt gaaet.
Og i marinaen saa vi det foerste supermarked paa Cuba med vogne og varer paa hylderne - saa edr er altsaa ogsaa paa cuba forskel paa rig og fattig!
Det er nu ved at vaere aften / og vi skal ud og nyde de sidste solstrejf paa balkonen. Det er endnu ikke lykkedes os at finde et sted at bo fra den 12. marts, men vi har ikke givet os.
Stig har forsoegt at kontakte hotellet i Varadero telefonisk, men hende der kan tage stilling til vores ombookning er foerst paa arbejde i morgen efter kl. 9.00, saa vi venter fortsat spaendt i det uvisse.
Onsdag d. 11/3 2009
Saa er vi her igen - dagbogen for 6.3 - 10.3 maa I have tilgode, da det ikke har vaeret muligt at lave forbindelse fra vores egen baerbare til internettet og derved kopiere vores rejsedagbog over til hjemmesiden. Billeder maa I ogsaa vente med. Bare alene det at vaere paa internettet koster den formidable sum af ca. 50 kr. i timen .......
Men lidt nyt skal I alligevel have. Det er endelig lykkedes at finde hoteller fra i morgen - dog har vi maattet lave om paa vores rejseplaner.
Det betyder at vi i morgen forlader Mirarmar i Havana og tager til Varadero til det hotel vi oprindelig foerst skulle frekventere fra den 2. april. Her bliver vi indtil 18. marts, hvorefter vi fortsaetter til Santa Clara og Trinidad. Vi har foreloebig reserveret hotel indtil 25. marts, og saa laver vi nye planer derfra.
Dagen i dag har fra morgenstunden vaeret en rigtig traels dag. Foerst ringede Stig til hotellet i Varadero for at aendre vores reservation fra den 2. april til den 12. marts. I 5. forsoeg lykkedes det ham at finde een medarbejder, som fortalte at det var nemmere og billigere at bestille via internettet....
Saa besluttede vi at lave en ny reservation og derefter faa vores rejsebureau i Danmark til maaske senere at annullere den oprindelige. Det tager vi stilling til senere hen.
Det viste sig i oevrigt, at vaerelset var 150 CUC - 1200 kr. billigere ved at reservere via internettet - ikke saa lidt! Nej naermest halv pris. Velkommen til Cuba.
Derefter skulle vi til immigrationsmyndighederne for at forlaenge vores visum.
Paa vores 1. hotel i Havana Vieja havde vi faaet af vide, at det skulle ske herude i Miramar og vi havde endda faaet adressen.
Da vi fandt frem til kontoret kunne vi blot konstatere, at det rigtige kontor laa i Havana Vieja - og gaet hvor.... 5 minutters gang fra Hotel Saratoga, som var det hotel vi boede paa i Havana Vieja........
Fat i bilen og afsted til Havana Vieja - umuligt at finde parkeringsplads - Heller ikke hos Rex Auto hvor vi har koebt en kvart bil, kunne vi faa lov at parkere. Det lykkedes dog til sidst og vi fandt det rigtige kontor, hvor en dejlig dame fortalte os, at forlaengelsen kunne foretages i alle byer naar det oprindelige visum udloeber. Vi skulle blot koebe stempelmaerker i en bank og henvende os hos immigrationsmyndighederne i hvilken som helst by paa Cuba..............
Saa afsted efter frokost - vi var nemlig kommet for sent ned til morgenmad - vi fandt en restaurant paa Plaza Vieja, ventede en time, og konstaterede at alle som var kommet efter os fik deres mad, blot ikke os😠 saa blev vi s.. sure, bad om en regning og forlod stedet - stadig uden mad.
Der var nu kun eet at goere - vende tilbage til hotellet, hvor vi endelig kl. 16 fik morgenmad og frokost samt en dejlig badetur.
resten af dagen har vaeret god. Stig har set fodbold, Jette har laest og vi har sammen nydt alle jeres dejlige hilsner fra Danmark. Det er lige foer vi savner kulden, men kun lige foer.
I morgen tager vi videre til naeste badested og vil snorkle, laese, danse salsa og nyde livet.
Men foerst vil vi drikke vores mojito og den lokale oel faerdig, derefter vil vi over og have lidt aftensmad.
Godnat og tak til Danmark.
torsdag d. 12/3-2009
Saa er det tid at forlade Hotel Copacabana og Miramar for sidste gang og vende snuden mod OestCuba, hvor destinationen i foerste omgang er Varadero.
Det gaar nogenlunden med at finde vej ud af havana og med en enkelt lille afstikker finder vi den rette kystvej, som ca. 150 km. senere vil lede os til vores nye hotel.
Landskabet er anderledes end det vi saa i VestCuba. Her er langt mere frodigt og virker mindre fattigt, end det vi hidtil har set.
Vi ser heller ikke - med nogle faa undtagelser - hestevogne, oksekaerre o.l. bloede trafikanter paa vejen. Faktisk ser vi flest lastbiler og andre udlejningsbiler med roede nummerplader.
Hvor Matanzas-provinsen starter koerer vi over en bro med en flot udsigt, saa vi MAA vende bilen og koere tilbage til et udsigtspunkt, hvor der samtidig er en cafe, butik m.v. Pausen udnyttes til dels at studere den flotte udsigt ned over kloeften og vandet, samt til at komme af med noget vand og faa nyt indenbords.
Straks efter kloeften ser vi noget helt nyt i landskabet, nemlig olieborepumper og olieboringer. Omraadet er simpelthen et stort olieudvindingsomraade - senere har vi erfaret, at den olie der pumpes op ikke er af saerlig god kvalitet, men det er dog olie. Her lugter ikke godt, faktisk lugter der rigtig meget af svovl..........Matanzas by omkranser et meget stort havneomraade, hvor enorme olietankere kan komme ind og hente olien. Derudover ligner byen ved gennemkoerslen alle de andre byer vi har set, nemlig flotte bygninger som udstraeler manglede vedligeholdelse og fattigdom.
Paa den anden side af byen fortsaetter vejen mod Varadero / turisternes paradis.
Foer vi kan komme ind i Varadero-omraadet skal vi betale en afgift paa 2 CUC - denne betalingskontrol er opretet for at hindre at cubanerne som ikke bor her og har andet aerinde rent jobmaessigt i Varadero, ikke kan komme ind og genere gaesterne. Man lukker paa den maade cubanerne ude fra deres eget land. Ville svare til at Sjaellandere ikke kunne komme over storebaeltbroen, hvis de ikke arbejdede eller boede i Fyn/Jylland og omvendt!
til gengaeld sikrer det, at turisterne kun moeder den cubanske befolkning, som er en del af personalet paa de hotller de bor paa! Saa er vi alligevel glade for, at vi allerede nu har vaeret rundt i landet og set og moedt det rigtige Cuba, og ikke det surrogat/Cuba, som Varadero nu engang er.
Vores hotel Paradisus Princesa del Mar er det naestsidste hotel ude paa tangen, og velankommen efter 3 timers koersel - altsaa fortsa 60 km. i timer - tjekker vi ind og betaler for ugen.
Igen bliver vi overrasket over at skulle betale mellem 11 og 15 % i gebyr ved betaling med kreditkort, dette selv om vi har bestilt via internettet. Det betyder at for hver gang vi haever eller betaler f.eks. 100 CUC - svarer til ca. 800 kroner - skal vi betale mellem 80 - 90 kroner ekstra oveni beloebet. Det er ikke uvaesentligt for regnskabet, naar man er afsted saa lang tid som vi er. Det bedste havde nok vaeret at bestille og betale hjemmefra eller alternativt at medbringe valuta med fra Danmark. Naa - men pyt - det er for sent at goere noget ved. Blot til alminedlig forbrugeroplysning for dem som rejser efter os.
Efter indtjekningen bliver vi koert sammen med vores bagage over til vores vaerelse.
Hotelomraadet er stort og bestaar af mindst 7 afdelinger med vaerelser samt de blokke som indeholder saerlige suiter med egen restaurant. Derudover er der 8 restauranter, snackbar som har aabent 24 timer i doegnet (saa vi behoever ikke at sulte og toerste om natten) poolbar etc.
Selv om vores vaerelse er et af de mindste og billigste paa hotellet er vi vildt imponeret. Jeg tror ikke vi nogensinde har boet saa flot og med himmelsen. Balkonen vender saa vi kan se stranden og vandet og samtidig har vi eftermiddags- og aftenssolen.
Det er vores fperste besoeg paa et all-inclusive hotel, sa vi finder ud af de forskellige restauranters aabningstider og finder et sted til ldit frokost - lige ved siden af vores vaerelse. her faar vi en sandwich og et glas vin, og saa besigtiger vi stranden.
ren Bountystrand med pragtfuldt badevand - men kun badevand. Der er ikke noget at snorkle efter. I stedet kan Jette gaa i vandet uden sko - det er lidt af en sensation - og for de der ikke ved det, betyder det at der er absolut intet andet paa bunden end sand. End ikke den mindste fisk eller sten, der kan risikere at snappe i frk. Jessens sarte taer.
Badningen faar ende og det er tid at vende tilbage, faa pakket ud og lagt toej til vask. Det er ved at vaere tid til rene underbukser, bluser mv.
Aftensmaden indtages paa Gran Terrazze, som er buffetrestaurant. I aften er der cubansk aften, og vi kan naesten ikke lukke munen igen af bare imponering. Aldrig har vi set saa stor en buffet - eller skal vi rettere sige buffeter - for der er ikke mindre end 6-7 buffeter, med alt hvad hjertet begaerer lige fra hummer, store rejer, andre fisk, boef, lam, kylling, italiensk retter, salater, paalaeg, oste, desserter, broed. Kort sagt et overfloedigshedshorn af madvarer, som ikke er den almindelige cubaner forundt!
Efter middagen nyder vi en drink paa Torvet, og lader os underholde af modeshow med cubansk mode og bagefter dejlige cubanske rytmer akkompagneret af nogle flotte dansere, hvor vi alle har en mulighed for at danse med. Vi valgte dog stolene og drinksene.
I morgen er der atter en dag.
Fredag d. 13/3 2009
Dagen i dag foregår på stranden – helt og aldeles.
Morgenmaden var lige så imponeret som aftensmåltidet – men for vores vedkommende blev det dog kun til lidt havregryn/cornflakes samt lidt frugt. Vi kan bare ikke spise alt den gode mad. Efter morgenmaden placerer vi vores efterhånden godt solbrændte/solskoldede kroppe på 2 drømmesenge og der bliver de resten af dagen - kun afbrudt at svømmeture, frokost og en lang spadseretur i vandkanten – indtil det er tid at vende tilbage til værelset og få skiftet tøj til aftensmaden. Jo – det er skam et hårdt liv at være på ferie! Inden aftensmaden besøger vi internetcafeen, for at finde ud af om vi kan bruge vores egen bærbare – NEJ. Alternativt om vi kan anvende vores usb-stik. Det lader til der er nogle mulige løsninger, så i morgen vil vi forsøge at få opdateret vores hjemmeside fuldstændigt.
Lørdag d. 14/3 2009
Starter stille og roligt. Jette sætter sig på balkonen og skriver dagbog, mens Stig daser med en god bog (Leif Davidsen - ”på sporet af Hemmingway”) i sengen.
Resten af formiddagen bruges med at spisemad og derefter visit paa internetcafeen, hvor vi skriver nogle af dagbogens manglende dage ind. Resten af dagen tilbringes paa liggestole ved stranden.
Søndag d. 15/3 2009
Vi starter dagen i fitness-centret.
Bagefter igen visit paa internetcafeen, hvor vi til vores undren må konstatere, at det hotel vi har booket i Santa Clara fra den 18. - 19. marts er blevet annulleret. Nu maa se om vi kan finde nyt overnatningsmulighed og ellers bliver vi i Varadero en ekstra nat. Jette bliver paa cafeen og får opdateret dagbogen helt, mens Stig gaar paa stranden med sin bog. Efter endt skrivning – til den formidable pris af 80 kroner i timer – går Jette også på stranden, hvor resten af dagen tilbringes.
Mandag d. 16/3 2009
Dagen starter igen i fitness-centret, herefter morgenmad og internetcafe.
Og i dag skal vi prøve noget nyt i mange dage. Vi skal udenfor hotelområdet – slut med afslapning, og ind med kultur. I dag skal vi se paa den resterende del af Varadero, som viser sig at bestå af hoteller, turistbutikker og restauranter samt strand, strand og atter strand. Altså igen surrogat-Cuba og intet med virkeligheden at gøre, så efter en time var vi tilbage ved vores eget resortområde, fik frokost og indtog atter stranden. Efter aftensmaden fik vi dagens virkelige oplevelse, nemlig et vandshow bestående af delvis synkronsvømning, ballet og dans dels i poolen og på pool-kanten. Nogle meget flotte piger i minimale badedragter (Stig ville gerne have nogle af dem med hjem:-)) samt nogle tilsvarende unge mænd lavede et fantastisk show der varede næsten 1 time. Utroligt at de bl.a. kunne holde sig så længe under vand, som de i nogle af programmerne gjorde! Bagefter var det tid til godnat – som efter 2 timer blev afbrudt af en vedvarende banken på en nabodør. En af vores naboer havde tilsyneladende gjort sig utilbens og kunne ikke blive lukket ind, så han skiftevis bankede og hamrede på døren i en halv times tid. Da det endelig blev Jette for meget og hun gik hun for at pande ham én, var han enten over alle bjerge eller lukket ind. Men så fik vi da igen nattero.
Tirsdag d. 17/3 2009
Dagen starter igen i fitness-centret, herefter morgenmad og internetcafe. Det er vores sidste dag i Varadero, og vi er egentlig glade for at vi i morgen skal videre ud på Cuba, hvor der sker lidt mere end her.
Resort er gode til nogle dages afslapning, men så er det også det!
Dagens tema er som de andre dage i Varadero, strand og badning. Men derudover pakker vi ogsa vores kufferter igen, så vi er klar til at køre så tidligt som muligt i morgen.
Onsdag d. 18/3 2009
I dag skal vi køre til Sancti Spiritus, hvor vi har en enkelt overnatning inden vi fortsætter til Trinidad. Det er en tur på 350 km. Og belært af tidligere erfaringer er vi tidligt oppe og er klar til at køre da kl. er 9.00.
MEN – der er vores bil ikke................ venstre baghjul er fladt. Pokkers også, ikke lige det vi synes vi har tid til i dag, men der er jo ikke andet at gøre end at skifte hjul, hvilket 2 søde medarbejdere fra hotellet er os behjælpelig med. Derefter ind til Rex Auto i Varadero, for begynde at køre ud på Cubas vej uden reservehjul, det tør vi bare ikke!
På vej til Rex Auto snakker vi om, at hvis de ikke har et reservehjul, må vi bare få en ny bil, men Rex Auto viser sig som sædvanlig fra sin ”venlige” side. Hvis hjulet ikke er eksploderet, må vi selv finde ud af at få det ordnet, men der er da en tankstation længere ude af vejen. Farvel og tak for hjælpen.............
Altså videre til tankstationen, og det viser sig da heldigvis, at hjulet baret havde mistet luftet – det gør vi også snart.
1½ time forsinket er vi endelig på vej og køre endnu en gang øst på. Vi kører først ad en ”større” hovedvej” og kommer atter igennem fattige områder fyldt med oksekærrer, cykler, hestevogne og alskens former for busser. Vi passerer undervejs den nok tarveligste by vi endnu har set på Cuba, mægtig stor, smal, mørk og med meget få asfalterede veje.
Mellem byerne er der store sukkerrørsmarker, bananplantager og afsvedning græsarealer og solen bager højt fra himlen. Efter 100 km vælger vi at fortsætte vores videre tur fra motorvejen, for at kommer hurtigere frem.
Vi gør en kort frokostpause i skyggen i motorvejens nødspor inden vi fortsætter turen. Landskabet har skiftet fra flere marker til bjergrige egne, men det er fortsat sukkerrøreren der dominerer, nu også sammen med tobaksplanter.
Efter 6 timers kørsel i stegende varme ender vi i Sancti Spiritus for finder vores hotel. Tilsyneladende den eneste renoverede ejendom i miles omkreds. Hotellet er utroligt charmerende og ligger på en dejligt plads lige overfor en berømt kirke og i nærheden af en gammel stenbro.
Vi bliver indlogere på nr. 12 med højt til loftet og larm fra gaden, men det er et dejligt rum og her er et koldt bad.
Byen er ligesom alle de andre byer på Cuba – flot i sine velmagtsdage, men nu præget af nedslidthed og fattigdom.
Hotellet er en meget gammel smuk ejendom, som også huser en udmærket restaurant, hvor vi indtager aftensmaden og en kold øl inden det er sengetid.
Torsdag d. 19/3 2009
Jette vågner meget tidligt, og mens Stig ligger og snuer skriver hun dagbogen op til d.d.
Køreturen i dag bliver ikke så lang – 100 km. - til Trinidad, hvor vi skal bo de næste 6 dage på et resort lidt uden for byen, men tæt på stranden. Herfra vil vi foretage dagsudflugter til de nærliggende områder. Men først kører vi de 100 km. gennem bjergrigt terræn, og undervejs gør vi et par stop ved bl.a. en gammel sukkermølle, som nu er omdannet til turiststed med restaurant og gadesalg og også ved et udsigtspunkt højt oppe på en bakke, med en flot udsigt til markerne med sukkerør og bjergene i baggrunden. På en tange 10 km. Uden for Trininad ligger vores hotel Brisas Trinidad del Mar, hvor vi ankommer ved 13-tiden. Der er tale om et all-inclusive hotel – ganske som i Varadero – men vores værelser vil først være kl. 16.00, dog kan vi godt få ”armbånd” på allerede nu og benytte os af hotellets faciliteter. I første kig ser hotellet godt ud – desværre skal det senere vise sig, at pris, kvalitet, standard samt service (eller rettere mangel på) IKKE hænger sammen.............. Vi får en sandwich til frokost og hænger lidt ud, indtil klokken bliver 16.00, og værelset er klargjort. 1. værelse vi får har udsigt til havet – men er i øvrigt ved at falde sammen om ørerne på os. Tilmed har de vendt en af balustrene på altanen forkert :-), men da altanen heller ikke kan låses, bliver vi enige om at bede om et andet værelse senest fra i morgen. Vi må også konstatere, at der skal betales ekstra for brug af sikkerhedsboksen samt hvis vi vil have køleskab/minibar på værelse (all inclusive +) Stig får arrangeret en rundvisning til nogle andre værelser, og vi bliver enige om, at vi skifter værelse i morgen. Hotellet har i alt 2 restauranter, 1 buffet og 1 a la carte. Sidstnævnte kan dog kun anvendes én gang under opholdet eller alternativt skal vi betale 160 kr. ekstra for at spise der igen. (det kan man kalde all inclusive ++). Vi vælger buffetten. Ikke særligt appetitlig ift. til det vi kom fra, men der er da frisk salat og suppe. Til maden bestiller vi rosevin, som er tyndere end vand. Hvis vi vil have en anden vin, må vi betale 120 kr. ekstra (all inclusive +++) Her bliver dejligt at være i 6 dage..............
Fredag d. 20/3 2009
Morgenmaden indtages igen i buffetrestauranten, med samme service og kvalitet som aftensmaden.
Vi skifter værelse og får et godt rum, som kan hænge sammen og i øvrigt er mere roligt. Går på stranden, hvor vi soler og bader indtil midt eftermiddag. Tager en tur til Trinidad med bussen. Her regner vi med at kan få resten af dagen til at gå og evt. spise vores aftensmad, før vi vender tilbage til hotellet. Det viser sig dog at Trinidad er hurtigt overstået eller også er vi ikke motiveret, så efter en times tid på rundtur ender vi med at få en kold øl i en dejligt gårdhave, hvorefter vi tager en taxi tilbage til hotellet og giver buffetten og hvidvinen en ny chance. Med samme resultat som i går og betaling for en ny flaske vin.
Lørdag d. 21/3 2009
Hele dagen foregår på stranden, hvor vi lader op til aftenens besøg på a la carte restauranten.
På restauranten bliver vi vel modtaget og får vores bord. Tjeneren fortæller at vinen er den samme som i buffetrestauranten, så vi vælger endnu engang at betale for en anden vin og kigger lidt på menuen, som meget består af fisk.
Stig får suppe til forret og Jette vælger frisk frugt skåret i skiver og overhældt med likør (eneste forret uden fisk).
Hovedretterne hhv. grillet fisk og grillet kylling og til dessert ost til Stig og ananas surprice til Jette.
Jettes forret er anrettet i en halv ananas som er skåret på langs og består af ananas og melonterninger. Dejlig frisk.
Hovedretterne er halvlunkne og den grillede fisk viser sig at være dampet og derefter hurtig vendt på panden. Jettes kylling smager hverken af citron og flamberingen i rom er svær at få øje på.
Men dagens clou er desserten – Jettes ananas surprice er en ananas skåret på tværs og fyldt med – JA rigtig gættet - ananas og melonterninger. Dejlig frisk.
Midt mens vi er ved at spise desserten kommer tjeneren og vil have afregning for vinen! Til gengæld beder vi om menukortet for at bestille kaffe avec. Hverken menu, kaffe eller tjener ser vi igen........
Vi beslutter at vi i morgen vil se om vi kan finde et andet hotel i Santa Clara og forlade Trinidad før tiden, hvis det er muligt.
Søndag d. 22/3 2009
Efter morgenmaden tager vi bilen og kører en tur mod Cienfuegos, som ligger 85 km. vest for Trinidad.
Vejen til Cienfuegos går langs med kysten og med bjergene på den anden side af vejen. Det er søndag og der er ikke megen trafik i byen og på vejen mod Cienfuegos. Til gengæld er der krabber. Og når jeg skriver krabber, mener jeg KRABBER. Sorte og røde i tusindevis. En stor del af dem mast i trafikken, men også mange levende, som forsøger at krydse vejen, for at komme ned til havet og parre sig! Tænk at være så elskovssyg, at man tør risikere sit liv for det ............... Det er et syn, som vi er overbeviste om skal ses, før man tror på det. Men vi har forsøgt at tage nogle billeder, der viser lidt af det. Velankommen til Cienfuegos ser vi lidt på byen, som pga. søndagen er rimelig lukket, får lidt frokost og tager turen hjem langs dødsruten igen. Vi har fundet ud af at der er endnu en restaurant på vores hotel – en cuba restaurant – den forsøger vi i aften, og ser om service og mad skulle overraske. Overrasket blev vi – restauranten er lukket om søndagen – så det blev til pasta og vin på buffetrestauranten.
Mandag d. 23/3 2009
Vi giver Trinidad en ny chance og tager endnu en gang bussen ind til centrum. Museer har ikke vores store interesse, men vi går rundt i markedsboderne, og finder lidt ting at bruge penge på, ser nogle gamle kirker, men efter 2 timer har vi set det hele og tager endnu en gang en taxi tilbage til hotellet.
Vi er begge blevet godt snottede, så eftermiddagen tilbringes på værelset og balkonen med nogle gode bøger, ind i mellem lidt søvn og hosten og hakken. I aften skal vi have god service og mad på cubarestauranten! Snydt igen – også buffet og samme vin som de andre steder. Vi tager i stedet den store buffet med salat og pasta. I morgen skal vi til Santa Clara.
Tirsdag d. 24/3 2009
Vi pakker og checker ud fra hotellet en dag før tid og må konstatere, at vi har et næsten fladt baghjul igen..........................
Morgenmaden springes over og i stedet kører vi lige så forsigtigt til nærmeste tankstation og får luft i hjulene igen.
Nærmeste vej til Santa Clara er hen over bjergene – en tur på ca. 80 km – så det skulle være til at overse.
Vejen snoede sig op og ned samt rundt og rundt. Læg samtidig vejens beskaffenhed, med mange huller og varmepukler, så blev det en meget lang og varm tur på ca. 3 timer før vi var i Santa Clara.
Hurtigste vej havde nok været via Sancti Spiritus – en tur på 160 km.
Santa Clara var stedet hvor Batista blev nedkæmpet af Che Guevarra, og der er oprettet et kæmpe mindemærke og mausoleum for ham i byen, som vi startede med at se. Derefter en rundtur i selve byen
Vores nye hotel ligger lidt uden for byen og er indrettet som en landsby med indkvartering i hytter.
Et charmerende og roligt sted til den formidable pris af 430 kr. pr. nat incl. Morgenmad.
Onsdag d. 25/3 2009
Efter morgenmaden var det atter tid at pakke sammen.
Denne gang går turen mod Havana.
Vejen mellem Santa Clara og Havana er noget nær det bedste vi har oplevet, dog skal man stadig tage sig i agt for huller og varmepukler, som kan skade bilen gevaldigt, hvis man kommer med for høj hastighed.
Det er meget varmt og vi gør et par pauser undervejs for at strække benene og få lidt luft.
I Havana skal vi aflevere vores lejede bil, men først skal vi have tanket op og for første gang oplever vi benzinstationer som er løbet tør for benzin og sågar også en taxi, hvor passagerne må hjælpe med at skubbe bilen til tankstationen.
Det lykkedes dog at få fyldt benzin på og dernæst til Hotel Saratoga - hvor turen startede – for at checke ind og så ned og aflevere bilen.
Og hvorfor nu det? Vi skal jo først hjem den 11. april?
NEJ – vi har bl.a. været ramt af sygdom, så vi har besluttet at afkorte vores tur og har fået flybilletter hjem til Danmark og kulden den 27. marts.
Derfor er vi nu tilbage i Havana, hvor vi lige skal se de sidste seværdigheder, før vi vender tilbage og holder resten af ferien i Danmark.
Torsdag d. 26/3 2009
|
|
|
|
|
|